Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Eκδήλωση Πρεβεζάνικης Ποίησης της Περιηγητικής λέσχης Πρέβεζας

Εξαιρετική εκδήλωση "Ποίησης" της Περιηγητικής λέσχης ΠρέβεζαςΜε μια βραδιά αφιερωμένη στην Πρεβεζάνικη ποίηση την Κυριακή 9/6/2013, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Πρέβεζας, έκανε την αφετηρία στην εξαιρετική της πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τη γνωριμία της με Πρεβεζάνους δημιουργούς και την έναρξη της ομάδας Πρεβεζάνικης λογοτεχνίας, η Περιηγητική λέσχη Πρέβεζας.
Ο σκοπός των πρωτοβουλιών αυτών είναι η γνωριμία με ένα μέρος των τοπικών δημιουργών και στην εκδήλωση, ποιήματα δημιουργών αναγνώσθηκαν είτε από τους ίδιους είτε από επιλεγμένους αναγνώστες,ενώ έλαβε χώρα κι και ένα μικρό μουσικό διάλειμμα όπου ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα Πρεβεζάνων δημιουργών, από γνωστούς καλλιτέχνες της Πρέβεζας, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Τζίμας και η Όλγα Κουρεμένου.
Η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Πρέβεζας ήταν κατάμεστη και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης σε ζητήματα πολιτισμού-τουρισμού κ. Νίκος Ανατολιωτάκης, ο πατέρας Ιωαννίκιος, ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαίλης, ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε ζητήματα πολιτισμού κ. Κοσμάς Κορωναίος κ.α.
"Είναι μια πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από μία ιδέα η οποία ήταν να δώσουμε το στίγμα της Πρεβεζάνικης δημιουργίας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Είδαμε στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ότι υπάρχει αρκετό και αξιολογότατο υλικό. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να ξεκινήσουμε ουσιαστικά ένα κύκλο εκδηλώσεων οι οποίες θα συνεχιστούν. Θα είναι αφιερωμένες καθαρά στην τοπική δημιουργία, είτε σε ποίηση, είτε σε λογοτεχνία. Σήμερα κάνουμε την αρχή και ξεκινάμε με την ποίηση. Είναι το πρώτο κομμάτι της ποίησης, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κομμάτι το φθινόπωρο και έπεται συνέχεια. Για τις ανάγκες αυτής της εκδήλωσης, η οποία γέννησε όλη αυτή την εξέλιξη, δημιουργήθηκε η ομάδα Πρεβεζάνων της λογοτεχνίας, η οποία σκοπεύει να μελετήσει, να καταγράψει, να αναδείξει και να φέρει στο ευρύ κοινό, την Πρεβεζάνικη λογοτεχνία. Ευελπιστούμε στη βοήθεια του κόσμου, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι σ' αυτή την Πρεβεζάνικη ομάδα της λογοτεχνίας και να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε ακόμη πιο γνωστή σε όλους, την Πρεβεζάνικη δημιουργία. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής των Πρεβεζάνων δημιουργών, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, θα φτάσουμε πολύ πίσω, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη, η οποία θα έχει καθαρά ότι έχει υπάρξει και καταγραφεί σε Πρεβεζάνικη λογοτεχνία.
Είτε λαογραφία, είτε πολιτιστικά, είτε πολιτισμικά, είτε ποίηση." Εξαιρετικός ο τρόπος με την οποία παρουσίασε τη βραδιά της ποίησης η Αλεξάνδρα Κωστάκη, υπέροχη και η μουσική επένδυση κατά την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων της εκδήλωσης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαίλης
Η κ. Βρεκούση Ελευθερία έκανε μια αναδρομή στα ποιητικά γεγονότα αλλά και σε δημιουργούς της.Πρέβεζας, κάνοντας αναφορά και στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, παρότι δεν ήταν από την Πρέβεζα. Η εκδήλωση ήταν δείγμα του πολιτισμού, που ενσαρκώνει η περιηγητική λέσχη Πρέβεζας και οι συντελεστές της. Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα των: "Ανδριανού Νεφέλη, Ιωάννου Θωμά, Αργυρού Λούλας, Κατωγιάννη Θέμη, Αφεντουλίδου Άννας, Αναστασόπουλου Τάσου, Σολδάτου Πολ, Φονταρά Ευάγγελου, Βρεκούση - Καλογερά Ελευθερίας, Καρζή Ανδρέα, Γαλάνη- Πεπόνη Σταυρούλας, Μπρίκου Σπύρου, Κολιού Βαγγέλη, Κωστάκη Αλεξάνδρας, Μπότσιου Βασίλη, Μαφρέδα Στέλιου, Παπασάββα Άννας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: